Naslovnica Preporučujemo 7. Festival dječije umjetnosti FEDU

7. Festival dječije umjetnosti FEDU

Udruženje FANI već sedmu godinu organizira Festival dječije umjetnosti FEDU koji je postao prepoznatljiv po svojim interkulturalnim, kreativnim i estetskim vrijednostima kako u državi tako i u Regiji.

Ovim jedinstvenim projektom FEDU je sinonim umjetnosti za djecu i želja nam je da, unatoč ovoj pandemijskoj krizi, nastavimo naš idejni plan i da ne posustanemo u elanu i želji.

7. FEDU će se održati od 03. do 07. maja na online  platformama, a neke projekte ćemo realizirati i uživo, u Pozorištu mladih kao i na nekim drugim lokacijama poštujući sve higijensko-epidemiološke mjere.

Festival će biti otvoren predstavom “Tobija” 04. maja sa početkom u 11 sati u Pozorištu mladih. Od izvođačkih projekata ove godine će se uživo moći pogledati osim “Tobije”, i mjuzikl “Aladdin” u Bosanskom kulturnom centru na zatvaranju FEDU u petak, 07. maja u 16 sati, izložba “Aidin Maslačak” u utorak, 04.05. u 13 sati u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti, kao i književni karavan u bibliotekama u Brezi i Kaknju.

Preko sto programa, teatarskih predstava, takmičenja solista za najbolju pjesmu, kreativnih radionica, izložbi, performansa i drugih umjetničkih i edukativnih sadržaja u kojem učestvuju i osnovne i srednje škole u FBiH, kao i internacionalni ansambli i partneri FEDU, odvijat će se ONLINE na platformama FB Festival dječije umjetnosti, www.fedu.ba i Youtube kanalu: 7.FEDU ONLINE.

Nadamo se da ćete u svom mediju propratiti ovaj festival dječijeg stvaralaštva i umjetnosti za djecu koji je takmičarskog programa iza kojeg stoje i vrijedne nagrade.

Ove godine idejno rješenje Aidin Maslačak – skulpturu koja simbolozira početak i radost života, kreirali su učenici Srednje škole primijenjenih umjetnosti.

Maslačak uz druge nagrade ide za najbolju bajku afirmiranim stvaraocima i djeci, za najbolju predstavu, najbolji glas, najjači aplauz, najbolje likovne radove, glumca, glumicu, scenografiju, kostim, režiju, za najbolje mlade talente u svim granama umjetnosti.

Ovo je Festival koji je više od igre, on je od velikog značaja za rast naše kulture, podizanje djece u kreativnom i edukativnom, ali i motivacijskom smislu.