Naslovnica Lifestyle 5 činjenica koje sigurno niste znali o muškarcima

5 činjenica koje sigurno niste znali o muškarcima

pixabay/Comfreak

Mišljenja o muškom ponašanju pala su u vodu kada su, nakon četverogodišnjeg istraživanja, Brian Alexander i psiholog Larry J. Young napisali knjigu The chemistry between us: Love, sex, and the science of attraction.

1. Muškarci teško podnose prekide

Iako su nas američki filmovi učili kako ovo nije tačno, nauka kaže drugačije. Hormon vazopresin utiče na to da se nakon prekida muškarac zatvori u sebe i pati. Čak ni ne prihvata društvo muških prijatelja, za razliku od žena koje brže prebole prekid jer u startu imaju prijateljice oko sebe s kojima razgovaraju o svemu. Rezultati nekih istraživanja čak navode da se razvedeni muškarci češće razbolijevaju od oženjenih, dok su žene te koje se nakon razvoda više brinu o sebi.

2. Muškarci se vezuju za ženu nakon seksa

Već spomenuti hormon vazopresin i oksitocin su glavni krivci za ovo! Muškarci često pričaju o seksu bez emocija, ali nekako zapamte miris vašeg tijela, boju očiju i, vjerovali ili ne, izgled spavaće sobe.

3. Mozak vas uvjerava da je on vaše dijete

Ovo zvuči pomalo odvratno! Kada žena postane majka, njen mozak počinje lučiti oksitocin koji je zaslužan za majčinske osjećaje, i želju da brine o djetetu. Identična se reakcija u vašem mozgu događa i nakon seksa. Zbog toga žena uvijek osjeća potrebu da brine o svom muškarcu.

4. Veličina je važna

Penis ne služi samo za produženje vrste već je njegova veličina jako važna i za žensko zadovoljstvo. Istraživanja pokazuju kako je veličina bitna jer stimulacija utiče na otpuštanje oksitocina. To dovodi do zaključka kako veći penis može pomoći u jačanju veze između parova.

5. Ljubav stvara ovisnost, ne seks

Kako vrijeme odmiče, strast s vremenom blijedi. U mozgu se stepen oduševljenja određenom osobom mijenja. Ovo se događa zato što se receptor za dopamin u mozgu s vremenom navikava na taj osjećaj i umjesto euforije, odnosno strasti, osjećate potrebu za tom osobom kao ovisnik o heroinu.