Naslovnica Zdravlje 4 velika mita o mineralnoj vodi u koje morate prestati vjerovati

4 velika mita o mineralnoj vodi u koje morate prestati vjerovati

Pixabay/LudgerA

Mineralna voda kod mnogih izaziva oprečna mišljenja. Jedni je smatraju ljekovitom, dok drugi tvrde da voda s mjehurićima nije ni približno zdrava poput obične vode. Istraživanja su razbila 4 velika mita o mineralnoj vodi. Saznajte šta je prava istina.

1. MIT: Mineralna voda ne hidratizira poput obične vode

Smatralo se da ugljen dioksid u mineralnoj vodi sprečava da tijelo apsorbira vlagu iz mineralne vode, ali istraživanje je pokazalo da to nije istina. Štaviše jedna studija zaključila je da je mineralna voda jednako dobro okrijepila vježbače poslije intenzivne tjelovježbe kao i obična voda.

2. MIT: Mineralna voda loša je za zube i kosti

Ugljična kiselina, koja nastaje kada se spoje voda i ugljen dioksid, može naštetiti zubnoj caklini, ali da bi se to dogodilo morali biste svaki dan popiti enormno puno mineralne vode (oko 6 litara). Osim toga, studija koja je proučavala povezanost napitaka s mjehurićima i smanjenje gustoće kostiju kod žena, sve vrste mineralne vode dobile su zeleno svijetlo.

3. MIT: Mineralna voda nije toliko dobar pomagač kod mršavljenja kao obična voda

Mineralna voda može izazvati privremenu nadutost i, na duge staze, to može pozitivno djelovati na vašu figuru. Istraživanja su pokazala da mineralna voda čak učinkovitije stvara osjećaj sitosti od obične vode, pogotovo ako je pijete na prazan želudac, što znači da je odličan pomagač kod mršavljenja. Samo izbjegavajte verzije mineralne vode s umjetnim zaslađivačima koje zapravo mogu povećati želju za slatkim.

4. MIT: Mineralna voda uzrokuje žgaravicu

Mineralna voda neće izazvati žgaravicu, ali može pospješiti već postojeću žgaravicu. Zbog toga je u tom slučaju bolje izbjegavati je, odnosno piti samo običnu vodu, pogotovo uz jelo. Mineralna voda nije dobra za žgaravicu jer njeni mjehurići opuštaju donji otvor jednjaka zbog čega je želučanoj kiselini lakše vratiti se u jednjak što zatim uzrokuje žgaravicu.